Proiectele CBROM

Asociația noastră a sprijinit un tânăr student la Facultatea de Teologie din București, activ în viața parohiei Sfânta Vineri Pajura și care are cunoștințe de limba germană să participe la întâlnirea ATORG 2018. A 11-a întâlnire anuală a Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG) a avut loc, în 5–7 octombrie 2018, la Nürnberg, fiind găzduită de Centrul Mitropolitan şi Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.  

 

Ca în fiecare an, tinerii s-au bucurat de două zile petrecute împreună de-a lungul unui program care a cuprins Sf. Liturghie, momente de rugăciune, o conferinţă, dezbateri pe teme de actualitate ş.a. Ediția de anul acesta l-a avut ca invitat pe filosoful Horia-Roman Patapievici, care a conferenţiat pe tema: „Europa - un dar al creştinismului”. 

An de an sunt invitați la această întâlnire și câțiva tineri care locuiesc în România. Astfel, tinerii din diaspora au prilejul de a păstra contactul cu poporul din care fac parte, iar tineri din România au ocazia de a vizita un oraș din Germania și de a face schimb de impresii cu cei care au ales să locuiască în afara țării.

În continuare redăm impresiile tânărului susținut de noi legate de eveniment:

Spuneam în impresiile de anul trecut, de la întâlnirea ATORG, că am rămas cu gândul de întoarcere. Ei, Dumnezeu nu știe decât să surprindă oamenii și să le facă nu doar bucurii, ci bucurii mari, încât m-am văzut înscris și anul acesta. 
 
Ce pot să spun? Am ajuns din nou în mijlocul tinerilor de acolo. Aceeași bucurie și stare de bine tinerească am găsit-o iarăși. Mă bucur că tinerii se întâlnesc, este necesar acest lucru, iar faptul că ATORG realizează acest cadru de întâlnire, nu ușor de îndeplinit, în forma pe care o vedem, este mare lucru. Nu îmi imaginam că tinerii români se pot întâlni în Germania ca la ei acasă; chiar, cred că așa m-am simțit, ca la mine acasă. Și nu oricum, ci în prezența unor oameni speciali, în persoana Înaltpreasfințitului Serafim, a Preasfințitului Sofian, a părintelui profesor Daniel Benga, a celorlalți clerici participanți și, desigur, a invitatului de anul acesta, domnul Horia Patapievici. Apropo, domnul Patapievici parcă a pășit prin istorie și a scos în evidență aspecte relevante cu privire la Europa ca fiind un dar al creștinismului,  făcând niște sinteze și comparații impresionante. Nu putem citi cât a citit dumnealui, dar ne putem folosi de aceste sinteze și sublinieri pe care le-a făcut. 
 
Orașul a fost frumos, locul de cazare a fost în centrul vechi, nu cred că trebuie să spun mai mult, iar mâncarea a fost delicioasă. Am prins și o vreme buună cu un soare care și-a jucat rolul bine, înfrumusețând orașul, dar parcă încălzindu-i și pe oameni, nu doar la propriu.
 
Un lucru iarăși important este că tinerii își creează legături. Eu mi-am făcut, să știți. Comunitatea și comuniunea se realizează și la distanță; și poate rezista; și poate fi eficientă; și poate da roade; și, și, și...
 
Menționez și efortul de organizare al părintelui diacon Teodor Tăbuş.
 
Lăsând la o parte impresiile tehnice, o fost fain, cum ar zice ardeleanul. Las o serie de cuvinte cheie spre reflecție cu privire la eveniment: bucurie, întâlnire, rugăciune, tinerețe (ce îmi place cuvântul acesta), zâmbet, cultură, prietenie, comuniune. 
 
Închei cu...același gând de întoarcere...
 
Pa! Tschüss!

Mădălin (București)